fredag 26 februari 2010

till dig.




täckt av lager av stekos stod den där. jag tänkte givetvis genast på dig (och lite på din bror).


rebecka, att cykla över broarna kommer du älska. järnvägen som rusar förbi dig eller dundrar under dig. över new yorks vackra industriområden höjer sig bron högre, så högt att du till slut cyklar i höjd med de högsta husens köksfönster. en kopp kaffe på bordet.

torsdag 25 februari 2010

hockey.

precis har sverige brutalt slagits ut ur hockeyturneringen i os (förmodligen fel uttryck). 3-4 mot slovakien. jag har också ikväll förstått att vi var de regerande olympiska mästarna och detta var ett av våra stora medaljhopp. besvikelsen är stor men trots det kan jag inte sluta skratta.

jag förundras över fenomenet sport i dessa globala sammanhang. och min okunskap. jag lyssnade mest på ljuden av skridskornas blad mot isen, svettiga kroppar upptryckta mot sargen, jublet, visselpiporna och kommentarerna varav marshmallows var en av de kanadensiska kommentatorerns utrop. tillsammans bildade de en ljuv melodi och jag log.

expertkommentarerna från soffan tillsammans med den obligatoriska utklädningen gav en 3D effekt till spektaklet men främst roas jag åt att jag trodde att målvakten hade en liten ihopfällbar extraklubba likt en skämtartikel, gärna orange, som han tog fram i situationer där han på något vis tappat bort sin egen klubba, en fatal situation vi nyss fick skåda.

tråkigt men roligt på samma gång.

i väntans tid.



snart byts lennarts gitarr spelande mot tystnad och den egen designade "baren" (dvs. vi ställer all form av tänkbar dryck på kanten av den öppna spisen i rummet så vi kan kalla det bar - för det är lite kul ett tag) mot eget kylskåp. mycket snart flyttar vi. men än så länge är det här vi sover. lennart berättar skämtsamt om livet med "black-card" samtidigt som han obemärkt lyckas byta till hockeyn på tv, hans pojkvän om livet som lastbilschaufför och familjen i tyskland han lämnat, killen som lever sitt liv på hostelet sedan kompisen han bodde hos en dag sa -du borde nog flytta till ett hostel, där han nu är så hemma att strumpor inte längre känns nödvändigt trots en heltäckningsmatta som genom åren sugit upp ett och annat,smiter in på toaletten med datorn tryckt till bröstet och kommer ut med ett mystiskt nöjt leende en halvtimme senare och den gigantiska ungerska kvinnan som tar upp hela korridoren på bredden fortsätter flåsa sig upp för trapporna.

frågor vi ställer oss
vem är lennart?
är den ungerska kvinnan en människa? och om inte vad är hon då?

att cykla i staden nattetid.






kärleksgåvan en cykel.han heter sports.bromsarna trillade av i bara farten. men det är lugnt - nu är dom fixade.


en tillbakablick tillsammans med ett leende.

jag fnissar för mig själv i det stora harrypotterliknande biblioteket. nu tas mitt reading break på allvar och en portfolio knåpas ihop vilket leder mig till mycket intressant material framarbetat av AB synth industries för cirka ett halvår sen då geniala lösningar fick se dagens ljus.

jag bjuder på en bild från den bok som kommer bli årets julklapp 2010 (år 2007 var det ett signerat foto men nu avanceras det rejält).



hur är den stora mytomspunna staden?


onsdag 24 februari 2010

tisdag 23 februari 2010

100x.


fågelskådaren rebecka jublar. två vithövdade havsörnar har ännu en gång skådats, denna gång i dagsljus på vancouver islands ostkust. det blir således min hundrade skådade fågelart, Haliaeetus leucocephalus på det välkända språket latin.

hävstångsprincipen.


på tal om bacon...

idag har jag varit på stranden, wreck beach och spanat. redan i februari kryllar stället av nakenhet i manligt format för att få den rätta solbrännan. stora aluminiumskärmar omringar kropparna för maximal solstrålning. scenen påminde om dåtidens framtid och jag tog fram mina spionattiraljer i form av min superkamera som jag pga extas tappade olyckligt i den lavaliknande sanden. jag fick berättat för mig att sommartid utövar de nakna kropparna diverse styrkeprov där hävstågsprincipen ofta figurerar i samband med de stora trästockarna. denna dag uteblev dock detta och istället såldes öl mellan de dinglande utvärtes organen.


dagen förgylldes även med en surfande hund.

fredag 19 februari 2010

på tal om pigeons.

i går var jag på något så ovanligt (tydligen) som en svartklubb i new york, beskrivs bäst som häftigt, där blev jag presenterad som fågelkvinnan och den naturliga följdfrågan uppstod. vilken typ av fågel är din favorit. i chock över att mitt engelska ordförråd gapade tomt på fågelfronten drog jag snabbt och i panik till med.. "dove"

colouring of pigeons.

på båten idag satt en man två säten framför mig. mannen i fråga var ca 54 år med en svart stilig gråmelerad välkammad frisyr, slående lik den en gång så populära hockeyfrillan. han spanade ut över vattnet med en blick svår att beskriva och plötsligt börjar han vifta med en gul liten sak som jag efter ett tag av lukten förstod vad en ostbåge. vad denna man gör är alltså att reta (tror han) fiskmåsarna ca. 7 meter ner på andra sidan det dubbelglasade fönstret. märkligt beteende och detta pågår under upprepade försök men fåglarna ger honom ingen större uppmärksamhet. det var dagens observation som jag fnissade åt och fann lustig.

nu befinner jag mig på den kanadensiska landsbygden på vancouver island hos min ömma moders syssling karin. här finns bland annat djur varav flera av fågelart. höns, tuppar, ankor och kalkoner. Jag gillar't!

torsdag 18 februari 2010

genom manhattans gator möttes vi ideligen av samma syn. där var empire state buidling och där var rockafella center och där var en kvinna med svart sot i pannen, likt ett skotthål rakt in. överallt dök dom upp, på tunnelbanan, på gatan, på restaurangen, senare på kvällen till och med på klubb, till slut var vi tvungna att fråga, ursäkta men du har något i pannan
ash wednesday var svaret.

Ash Wednesday, in the Western Christian calendar, is the first day of Lent and occurs forty-six days (forty days not counting Sundays) before Easter.

lennart.

detta inlägg handlar om vår granne här på hostelet, lennart. mest för att han heter lennart än något annat. dom pappertunnaväggarna döljer inget, det är som om lennart satt brevid mig varje gång han pratar. ibland bjuder lennart över sina vänner, då spelar han gitarr.

förvandlingen.

- (jag) hörde ni duvan i natt?

- johanna, det var du.

natten lång har fågelliknande läten kommit ur min mun. förvandlingen från människa till fågel har bara börjat.

onsdag 17 februari 2010

osynlig?

ofta roar jag mig med att fota personer som fotar varandra. så även i detta fallet. kvinnan med de olympiskt röda vantarna spexar här i konstverket (hon har även vit jacka vilket gör att hon smälter in på ett nästan kamouflageaktigt vis (om det inte vore för vantarna (dessa vantar som 76% av befolkningen har på sig))) som även jag halshuggit, troligen pga nervositet över att bli påkommen som någon slags spion i min blottarrock och misstänksamma axelremsväska från 50-talet. denna bild togs sekunderna innan bilden på mig i den förra inlägget. genomskådade hon mig tro?

ps. detta inlägg läses förslagsvis efter det förra för att få en bredre förståelse över kvinnans existens.

free spirit.

men här är det iallafall vår! körsbärsträden blommar. krokusarna översvämmar tillsammans med snödropparna och jag har fått en ny vän vid namn free spirit. det är en grön liten rackare som jag fått låna. den tar mig dit jag behagar och dagen bjöd på solnedgång vid stanley park, vancouvers svar på central park. ovan demonsterar jag min glädje över fenomenet att cykla i den bild kvinnan med de olympiskt röda vantarna erbjöd sig att ta innan jag entrar parken. konstverket har halshuggits.

ps. i plastsäcken har jag mitt nya fynd, en frackliknande kavaj som bakifrån ser ut som en byxdress i shortslängd vilket det också är som lämpligen kommer användas under episod 3; återföreningen.

dit till bergstoppen ska jag imorgon och vältra mig i snö och skidåkning.


episod 2.

så har episod 2 av ab synths världsturné (där canada räknas vi epsiod 1) tagit sin början. rättare sagt med semla och tårta (tack marcela) på sturup flygplats där flygplanet till london kom med den obligatoriska förseningen (och 35 kronor i den flygplatsdyra flygshoppen som kompensation = ett äpple) för att sedan fortsätta med 24 timmar i london. där bjöds det på bagels med utsikt över den där vackra något slitna biografen med förmånlig studentrabatt jag själv brukade besöka ofta en gång i tiden. med stora förhoppningar om en bodyscan åkte jag sen till heatrow där det visade sig att det krävs att man är chilenare eller ortodox jude för att få den möjligheten. tullpersonalen bad mig ta av hårbandet varpå jag fick förklara att det var lite svårt eftersom det råkade vara mitt eget hår den var gjord av. till ljudet av en gråtande bebis flög vi så till den stora staden där en alldeles för liten man i en alldeles för stor bil körde oss genom natten i bilen som tydligen var hans taxi. balanserande längst fram på toppen av bilstolen försökte han så se namnet på gatuskyltarna som skulle leda oss till vårat hostel. dessvärre led han både av långsynthet och dåligt lokalsinne vilket medförde en taxifärd mycket längre en förutspått. det krävdes både hjälp från ett antal förbipasserande som en springtur för Mannen Managern tills vi hittade till den anonyma dörren för vårat hostel. det ska egentligen stänga ner fick vi veta, men ett tag får vi bo här och så började det snöa.

söndag 14 februari 2010

city of electric lights.

sammanträffanden. favoritlåten jag denna dag lokaliserat genom en upphittad lapp i min ficka visade sig innehålla ett stycke låttext som spårades till artisten chad vangaalen. ivrigt berättar jag om denna fantastiska låt för mina vänner. mannen i fråga visar sig vara värdparets goda vän och vi vandrar tillsammans i stadens ljus där åskådarna även består av två Haliaeetus leucocephalus något förvånade över detta olympiska spektakel som drabbat deras trädhus.

låten att fröjdas över. staden är dock ännu oidentifierad.

lördag 13 februari 2010

new york i vancouver.

överallt hörs stadens namn. new york new york. en förebild och stark influens som nämns i var och varannan föreläsares mening. även ett varumärke som flitit används på diverse perukmakerier (ikväll ska jag ha peruk på mig).

dagen närmar sig för ab synths närvaro i staden och jag undrar över diverse förberedelser och listor. speciellt under tillfällen som vissa fester i mitt kära Mecca. kan en skypedate avtalas i en omtalad garderob montro?

jag köpte mig även ett arband i guld över stadens silhuett som ska pryda min arm när ab synth uppträder på stadens gator och avenyer (och även under kvällens evenemang som går i guldets tecken).

januaris finaste dag.


mötet med maria. vid sin sida har hon en röd tamdemcykel med det fyndiga namnet easy ride. en länge ouppnådd dröm har äntligen blivit verklighet! yeah! ett nytt vancouver sågs där vi trampade oss fram mellan bikupsformade kollonilotter under skytrainspåren, enorma glassfabriker i neonrosa med fri provsmakning (vänligen observera frihetsgudinnan i bakgrunden), konstnärskvarteren, jimi-hendrix mormors restaurang (som nu är en hyllning till den gitarrspelande legenden med interaktiv ljuv musik), skateparker under vancouvers enda motorväg (150m lång) samt en rundtur i kina för att sedan avsluta med knytkalaset med temat sesam under vatten. bra dag helt enkelt!

fredag 12 februari 2010

ögonblicket.






den olympiska facklan har precis eskorterats brevid byggnaden där jag spenderar mest tid. regn. exalterande människor med paraplyer. 50 motorcykelpoliser, enorma bussar med människor i. diverse fordon. färgade lampor. gratis popcorn och choklad. ballonger. det var mätkligt och jag vill forska lite mer i eldfrågan och om den förvaras mellan spelen eller om själva fraktandet pågår i 4 år. jag återkommer.